Motosiklet Sürüşü



Bir motosikleti sürmek, bir araba kullanmaktan çok daha farklıdır. Motosikletler iki tekerlekli taşıtlar olduklarından, durdukları zaman yana düşerler.
İlerleyen bir motosiklet, sadece iki tekerlekli taşıtlarda görülen jiroskopik güçleri kullanır.
Yani, motosiklet kullanmadan önce, sürücünün, aracını kullanabilmek için gerekli deneyimleri kazanması ve ehliyetini alması gereklidir. Motosiklet sürücüleri özellikle sürüş, fren yapma ve vites değiştirme yeteneklerini edinmek zorundadırlar.

Sürüş

Düşük hızlarda motosiklet sürmek kolaydır: Sürücü sadece gitmek istediği yöne doğru gidonu çevirir ve motor o tarafa döner. Bu işlem sadece saatte 5-10km hıza kadar geçerlidir. Daha yüksek hızlarda sürücü, "counter steering" yada "tersine ittirme" diyebileceğimiz bir metod kullanmak zorundadır. Bunun sayesinde önce motor dönülmek istenen tarafa doğru yatırılır daha sonra dönüşe başlanır.
Bir dönüşe başlamadan önce, ağırlığımızı herhangi bir tarafa vermeden önce, dönmek istediğimiz taraftaki gidon elciğini ileri doğru hafifçe ittiririz. Örneğin sola dönecekseniz, sol elciği hafifçe ileri doğru ittiririz. Bunu yapınca ön tekerlek sağa doğru hamle yapacağından motor, sola doğru yatar. Bunu hissedince gidon kendimize doğru çekilir ve sola dönüş tamamlanır.

Frenleme

Bir motosikleti durdurmak için iki fren birden kullanılmalıdır. Yani hem ön fren (sağ elcik tarafından idare edilir) ve arka fren (sağ ayaktaki pedal tarafından idare edilir). İki fren aynı anda kullanılmalıdır. Ön frenler daha güçlüdür ve genelde durmanın %70-%90'unu ön frenin hareketi sağlar. Yeni sürücüler genelde ön freni sıkmaktan çekinirler, ama motor her yavaşladığında yada durduğunda kullanılması gereklidir.


Hızla yavaşlama anlarında ağırlık ön tekerleğe aktarılır. Bu da motorun arka kısmının hafiflemesine sebep olur. Bu olduğunda, arka tekerlek durabilir ve kaymaya başlayabilir. Sürücü bu durumda arka freni basılı tutmaya devam ederek motoru gitmek istediği yöne sürmeye devam etmelidir. Motorun arkası kaymaya devam edecektir, ama motor hala bu durumda sürülebilir.

Ön tekerleğin kilitlendiği durumlarda, sürücü ön frendeki gücü azaltmalıdır. Bu yapılmazsa ya motor kontrolden çıkıp devrilebilir yada sürücüyü üzerinden atabilir. Bu kilitlenmeye mani olmanın en iyi yolu, frene yavaş yavaş artan bir hızda basmaktır.

Vites Değiştirme

İlk motosikletler, arabalar gibi ayaktan debriyaj pedalı ile idare edilirdi. Ancak bu garip şekil, motor durduğunda da bir ayağın yerden kesik olmasını gerektirdiği için tehlikeli idi. İngiliz tasarımcılar bu problemi, debriyajı ele alarak çözdüler. Bugun tüm motorlarda debriyaj eldedir.

Vites değiştirmek için, debriyaj sıkılırken gaz kesilmeli, ayak pedalı ile yeni vitese geçildikten sonra debriyaj yavaşça bırakılırken gaz verilmelidir.
Ana Menüye Dönüş