Motosiklet Motoru


Motosiklet motoru, otomobil motoru gibi çalışır. Motosiklet motorunda pistonlar, motor bloku ve motor üst kapağı bulunur. Motor üst kapağında da valfler yer alır. Pistonlar, içlerindeki bezin+hava karışımının  buji tarafından  patlatılması sonucu oluşan basınç sayesinde, motor blokunda yukarı aşağı hareket ederler. Valfler, doğru zamanlarda açılıp kapanarak bu yanma odasına hava+benzin karışımını alırlar. Pistonlar yukarı aşağı hareket ettikçe, krank milini hareket ettirirler, ki bu da pistonların enerjisini dönme enerjisine dönüştürür. Bu dönüş enerjisi de, transmisyon tarafından arka tekerleğe iletilir.
Kaynak: Motosiklet.net: BBRRMotosiklet motorları üç çeşit kategoriye sokulabilir: Kaç silindirleri olduğ¸u, yanma odalarının kapasitesi, ve her bir döngüsünün kaç silindir hareketine denk geldigi:

Silindirler

Motosiklet motorlarının bir ila altı silindiri olabilir. Uzun yıllar boyunca en popüler model, V-Twin denilen, silindirlerin kendi aralarında bir V harfi gibi bir açı ile durdukları iki silindirli yapı idi. Aşağıda, tipik bir Harley Davidson motoru görmektesiniz:

V-Twin yapısı, iki silindirin birbirine bağlanması için olabilecek çeşitli yapılardan biridir. Örneğin birçok BMW motorda, silindirler birbirine 180 derece aksi istikamete bakmakta ve "düz" şekilde olmaktadır. Paralel tasarımda ise silindirler birbirine yan yana olmakta ve motor dik durmaktadır.

Günümüzde en populer tasarım,  dört silindirli motorlardır. Bunun sebebi, bu tip motorların hem daha yumuşak sürüş sağlamaları ve iki silindirlilere göre daha yüksek devir sağlamalarıdır. Bu dört silindir sıralı olabilir, yada V şeklinde ikişer ikişer dizilmiş olabilir.

Kapasite

Silindirin yanma haznesinin çapı, direk olarak üretebileceği gücü belirler. Alt limiti 50cc olmakla beraber, üst limiti 1800cc gibidir. Ufak çaplı olanlar mobilet yada scooter türü motorlarda bulunmaktadır. Bunlar yüksek yakıt tasarrufu sağlar, ancak hızları 50-60km/saatte ile sınırlıdır.

Sırada, Motosiklet Vitesi